Utbildning

 


Webinar

SLIT i praktiken

Datum: 22 januari kl. 12.10-12.55

Christer Janson, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, kommer att diskutera effekt och säkerhet av sublingual allergen immunterapi mot pollenallergi. Föreläsningen baseras på en stor europeisk studie där även svenska allergiska patienter deltagit, med fokus på kombinationsbehandling av SLIT för gräs- och trädpollen.

Vi sänder live 22 januari kl. 12.10-12.55. Välkommen att anmäla dig via länken nedan. Dagen innan utbildningsdagen kommer du få en påminnelse med länk för att koppla upp dig till sändningen.

Anmäl dig här


Webinar

Oral immunterapi mot matallergi

Datum: 6 februari kl. 12.10-12.55

Vad innebär oral immunterapi, vilka patienter kan ha nytta av behandlingen och hur genomförs den på bästa sätt? Anna Undeman Asarnoj, barnläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och forskare vid Karolinska Institutet, kommer att berätta om den senaste forskningen inom området och dela med sig av sina insikter.

Vi sänder live 6 februari kl. 12.10-12.55. Välkommen att anmäla dig via länken nedan. Dagen innan utbildningsdagen kommer du få en påminnelse med länk för att koppla upp dig till sändningen.

Anmäl dig här


Webinar

Tillverkning och standardisering av allergenprodukter

Datum: 5 mars kl. 12.10-12.55

Jacob Ihleman, PhD, verksam vid ALK avdelning för biokemi inom Global Research, kommer att föreläsa om hur kvalitetsarbete integreras i tillverkningsprocessen för att säkerställa högkvalitativa läkemedel för allergen immunterapi.

Vi sänder live 5 mars kl. 12.10-12.55. Välkommen att anmäla dig via länken nedan. Dagen innan utbildningsdagen kommer du få en påminnelse med länk för att koppla upp dig till sändningen.

Anmäl dig här


Utbildning

Utbildning sublingual immunterapi

Datum: 7 mars 2025 kl. 8:30-12:00
Digital

ALK tillhandahåller en halvdagsutbildning för mottagningar som vill börja behandla patienter med sublingual immunterapi.
I utbildningen ingår bland annat immunologi, indikationer och kontraindikationer, uppstart av rutiner och praktiska moment, i syfte att förbättra omhändertagandet och behandlingen av aktuell patientgrupp.

Läs mer

Anmäl dig här


Utbildning

Digital heldagsutbildning om allergi och behandling med subkutan immunterapi

Datum: 13 mars 2025 kl. 8:30-16:00
Digital

ALK Nordic A/S arrangerar ett utbildningstillfälle i ämnet allergiska sjukdomar med inriktning på SCIT (Subkutan Immunterapi), diagnostik och behandling. Programmet är framtaget tillsammans med föreläsarna.
Till vår hjälp har vi Överläkare George Grantson, Hallands Sjukhus Varberg, Barnallergolog Vidar-André Wöien, Barn- och Ungdomsmottagningen Skånes universitetssjukhus i Malmö samt barnsjuksköterska Anna Karlsson, Barn- och Ungdomsmottagningen Kungsbacka Sjukhus.

Läs mer

Anmäl dig här


Webinar

Hur kan misstänkt penicillinallergi utredas och diagnostiseras på ett bättre och enklare sätt?

Datum: 9 april kl. 12.10-12.55

Cirka 9 av 10 patienter med misstänkt penicillinallergi är inte allergiska men behandlas ändå med bredspektrumantibiotika. Detta ökar risken för antibiotikaresistens, ger ofta fler biverkningar och innebär högre kostnader för sjukvården. Agnes Csuth Boros, specialist inom både allergimedicin och allergologi samt överläkare vid Allergicentrum i Linköping, kommer att presentera sin forskning inom området, förklara den immunologiska bakgrunden och visa en enkel utredningsmetod baserad på de senaste internationella riktlinjerna.

Vi sänder live 9 april kl. 12.10-12.55. Välkommen att anmäla dig via länken nedan. Dagen innan utbildningsdagen kommer du få en påminnelse med länk för att koppla upp dig till sändningen.

Anmäl dig här


Webinar

Eosinofil esofagit – en översikt ur en klinikers perspektiv

Datum: 7 maj kl. 12.10-12.55

Hillevi Pendleton, ÖNH-specialist, PhD vid Praktikertjänst, Ellenbogen, kommer att föreläsa om eosinofil esofagit. Föreläsningen ger en översikt av epidemiologi, etiologi och en kort genomgång av patogenesen. Den baseras på ”Utredning och behandling av eosinofil esofagit. Nationell riktlinje 2020” och andra forskningskällor. Fokus ligger på symtom, diagnoskriterier och behandlingsalternativ samt vad som kan göras när förstahandsalternativ inte fungerar. Även uppföljning och kontraindicerad behandling kommer att diskuteras.

Vi sänder live 7 maj kl. 12.10-12.55. Välkommen att anmäla dig via länken nedan. Dagen innan utbildningsdagen kommer du få en påminnelse med länk för att koppla upp dig till sändningen.

Anmäl dig här


Utbildning

Utbildning sublingual immunterapi

Datum: 16 maj 2025 kl. 8:30-12:00
Digital

ALK tillhandahåller en halvdagsutbildning för mottagningar som vill börja behandla patienter med sublingual immunterapi.
I utbildningen ingår bland annat immunologi, indikationer och kontraindikationer, uppstart av rutiner och praktiska moment, i syfte att förbättra omhändertagandet och behandlingen av aktuell patientgrupp.

Läs mer

Anmäl dig här


Webinar

Hur farligt är insektsallergi och hur kan vi hjälpa patienterna?

Datum: 20 maj kl. 12.10-12.55

George Grantson, överläkare vid Hallands sjukhus, förklarar vilka insekter som kan orsaka allergiska reaktioner och hur patienter bäst tas om hand vid stora lokala reaktioner eller vid anafylaxi. Kan ett stick vara livshotande och vilka är riskgrupperna? George kommer även diskutera riskgrupper, användning av adrenalinpenna, samt varför och när patienter bör remitteras till allergispecialist.

Vi sänder live 20 maj kl. 12.10-12.55. Välkommen att anmäla dig via länken nedan. Dagen innan utbildningsdagen kommer du få en påminnelse med länk för att koppla upp dig till sändningen.

Anmäl dig här

TalkPlay

Talk by ALK är ett utbildningskoncept för utbyte av kunskap, insikter och erfarenheter inom allergi, avsett för att stödja hälso- och sjukvårdspersonal.

ALK erbjuder TalkPlay utbildning inom allergivaccination

TalkNews

TalkNews ger dig som hälso- och sjukvårdspersonal uppdaterad kunskap om allergi och allergivaccination i form av nyhetsartiklar. Sidan uppdateras kontinuerligt och om du vill hålla dig ajour inom ämnet är detta sidan att besöka.